
Kuudes Sivistysakatemian kuuli useita asiantuntijoita ja vietti kevätjuhlaa
Kuudennen Sivistysakatemian toinen lähijakso pidettiin Porvoossa Haikon Kartanossa maaliskuussa. Lähijaksolla kuultiin kurssilaisten kokemuksia sivistyselämään tutustumisjaksolta ja käytiin keskusteluja asiantuntijaluentojen pohjalta. Puhujina lähijaksolla olivat muun muassa UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson. Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) johtaja Kaisa Rönkkö ja Laboren johtaja Mika Maliranta.
Kuudennen Sivistysakatemian kevätjuhla pidettiin Helsingissä Paasitornin tiloissa toukokuun 2024 lopulla. Kurssilaisille jaettiin muun muassa todistukset osallistumisesta sekä luokkakuvat. Kevätjuhlassa kuultiin myös ansiokkaat alustukset opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköltä Anita Lehikoiselta sekä Ylen toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta. Lehikoinen toi esille arvioita Suomen sivistystason tulevaisuudesta. Ylä-Anttila kertoi muun muassa riippumattoman ja moniarvoisen tiedonvälityksen merkityksestä nyky-yhteiskunnassa.
Sivistysakatemiassa päästiin pysähtymään ja ajattelemaan
Kurssin palautteessa kehuttiin yleisesti hyviä järjestelyjä, kiinnostavia puhujia ja mahdollisuutta keskittyä ajatusten jakamiseen muiden kanssa. Kurssilaisten keskinäisen yhteishengen koettiin olleen hyvä ja tarjonneen hyviä mahdollisuuksia inspiroiviin keskusteluihin.
Uusi vuosikurssi aloittaa syksyllä 2025
- Osallistujajoukko Sivistysakatemian kuudennella vuosikurssilla oli monipuolinen: osallistujia oli niin hallinnosta, järjestöistä kuin yrityksistäkin. Vuosikurssilla olivat mukana muun muassa Helsingin yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen, Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo, Nesteen viestintä- ja brändijohtaja Hanna Maula ja Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala. Sivistysakatemian käyneet voivat suositella ja ehdottaa ihmisiä, joita järjestäjät voivat kutsua uusille kursseille.
- Sivistysakatemian järjestäjäorganisaatiot päättivät pitää välivuoden, jonka aikana kehitetään toteutusta ja varmistetaan mahdollisimman edustavan osallistujajoukon saaminen kurssille jatkossakin.
- Seuraava Sivistysakatemia starttaa syksyllä 2025.
- Sivistyksen maanpuolustuskurssinakin tunnettu konsepti syntyi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017, kun opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Opetushallitus käynnistivät Sivistysakatemian. Nykyisin myös Suomen Akatemia on mukana järjestämässä Sivistysakatemiaa.
- Sivistysakatemian järjestämistä tukee neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat mukana Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, Kuntaliitto, Sivistystyönantajat, Suomen kulttuurirahasto, Suomen Vanhempainliitto sekä opiskelijajärjestöille varatulla paikalla Suomen ylioppilaskuntien liitto.
- Lue lisää Sivistysakatemiasta!
Sivistysakatemia
Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon – Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen – lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Vuotta myöhemmin järjestäjäjoukkoon liittyi myös Suomen Akatemia. Päättäjille ja yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnatun Sivistysakatemian tavoitteena on turvata sivistys-Suomen seuraavat sata vuotta.